Почитаме днес (18 януари) Свети Атанасий и Кирил Александрийски. Празникът е

...
Почитаме днес (18 януари) Свети Атанасий и Кирил Александрийски. Празникът е
Коментари Харесай

Атанасовден е! Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива

Почитаме днес (18 януари) Свети Атанасий и Кирил Александрийски. Празникът е прочут като Атанасовден. Имен ден имат стотици хиляди у нас. Хората с имена Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Настя, Живко, Живка и куп техни производни би трябвало да почерпят. Но не повече от 15 души в изискванията на ковид.

Св. Атанасий Велики е роден през 295 година На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и взе участие в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно Атанасий придобива епископски ранг. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва интензивно в битката против арианската разкол в християнството. Умира на 2 май 373 година

В националните вярвания Свети Атанас е показан като владетел на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата стартира да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „ Иди си, зимо, идвай, лято! “ Затова и празникът е прочут като „ Среди зима “.

Атанасовден , както и Антоновден, се уважава като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а дружно с това и като празник за помиряване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За помиряване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, с цел да не се „ надупчат “ децата от шарка. Жените съблюдават същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се подготвя с ориз и се раздава на съседи и близки срещу заболявания. Перата се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ. В някои региони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Св. Кирил Александрийски пъке е взел участие на Третия Вселенски събор и изобличил еретика Несторий.

Написал доста книги в отбрана на вярата. Починал в мир в 444 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР